Zakaj potrebujete dobrega odvetnika

Kaj je tisoč odvetnikov, pokopanih na dnu morja? Dober začetek.

Večini ljudi gredo odvetniki »na živce«. Resnica pa je: brez njih ne gre. Predpisi in celoten sistem pravosodja je nastavljen tako, da brez odvetnika pogorite. Na celi črti. Praviloma dokončno in nepopravljivo. Če ne verjamete, poskusite pravne zadeve urediti sami. Cena učenja na napakah bo visoka; in ko boste to ugotovili, bo prepozno. Sodišča si želijo čim manj novih zadev, zato je zakonodajalec nastavil kup ovir in pasti, da se lahko sodišče strank in njihovih sporov znebi čim lažje in enostavno. Pravo je v zadnjih letih postalo resnično zapleteno. Težišče večine zadev se je prestavilo iz vsebine na postopek in formalizme. Sodna praksa nenehno zaostruje in zvišuje nivo zahtevanih formalizmov, vsaka najmanjša napaka je sankcionirana. Pravniki moramo nenehno slediti novim pastem in oviram, ki jih postavljajo predpisi in sodna praksa, da se jim lahko izognemo. Kdor zaostane, odpade. Že ena izpuščena poved ali vejica v tožbi lahko pomeni izgubljeno pravdo. Zato v današnjih časih potrebujete dobrega odvetnika. Žal.

Zveni grozno, v resnici je še hujše. Takšna je realnost. Če želite pravljice o pravičnosti in sajenje rožic, lahko prenehate brati in preidete na poslušanje naših vrlih politikov.

Za odvetnika je seveda najlepše, če zmaga njegove stranke hkrati pomeni tudi zmago pravice. Vendar pravica ne zmaga vselej; v današnjih časih je še posebej redka dobrina, bolj kot to, vladajo kapital, iznajdljivost, poznanstva, iskanje lukenj. Tudi sodstvo se vse preveč nagiba v neoliberalistično smer in preveč ščiti “iznajdljivost“, premalo pa poštenost. Žal se vedno bolj strinjamo z robato izjavo, da je pravica na sodišču tako redka kot devica v bordelu. Pravica sama od sebe skoraj nikoli ne zmaga. Če želite vsaj minimalne možnosti za uspeh, potrebujete odvetnika.

Tudi to, da je odvetnik na strani pravice, je bolj kot ne puhlica; to je funkcija sodišča. Odvetnik pa je vedno na strani stranke. On je tisti, ki poskuša tehtnico pravice (kaj sploh je pravica?) pretehtati na njeno stran. To je naše poslanstvo; da stranki rešimo problem, se zanjo borimo, zaščitimo njene interese in pomagamo. To znamo in v tem smo dobri. Že desetletja, od l. 1967. To imamo v krvi. In lahko pokažemo rezultate. Seveda čudežev ne zmoremo, vedno pa se potrudimo maksimalno. Naši uspehi so rezultat tako strokovnosti, delavnosti in natančnosti kot tudi svobodomiselnosti, zvestobe lastnim načelom ne glede na ceno trme, vztrajnosti in borbenosti.

Zaposlene in sodelavce izbiramo skrbno (po raziskavah je vrhunskih kadrov le 2-3% in mi jih poskušamo najti), vanje investiramo ter jih dokončno izučimo in usposobimo sami. Vsi pravniki v naši pisarni imajo opravljen Pravniški državni izpit (po starem – pravosodni izpit) in so »najmanj« odvetniški kandidati, ne pa »le« pripravniki.

Po dolgoletnih izkušnjah na področju kadrovanja si drznemo trditi: »Slovenski izobraževalni sistem je slab, preizkušali smo nemalo diplomantov slovenskih pravnih fakultet, ki niso imeli nikakršnega uporabnega znanja. Diplomanti nimajo niti trohice praktičnega znanja, pri čemer se sicer kaže teoretično znanje, vendar ogromno pomanjkanje življenjskih izkušenj in zdrave pameti, kar posledično pomeni, da diplomanti niso usposobljeni teoretičnega znanja uporabiti v praksi. Pogosto imamo občutek, da na fakultetah zatirajo razmišljanje z lastno glavo. Zato smo se odločili, da diplomantov-pripravnikov žal ne zaposlujemo več in hkrati (žal brez resničnega upanja) apeliramo na slovenske pravne fakultete, da v študij prava vključijo več prakse in spodbujanje samostojnega kreativnega razmišljanja.

 

Praksa – naučite se raje na napakah drugih (resnični primeri):

Hitenje pri uveljavljanju odškodnine in angažiranje posrednikov namesto strokovnjakov

Kasko zavarovanje – nepremišljeno izpolnjen obrazec

Nepremišljeno sklepanje poravnave, brez odvetnika

Dedovanje in dolgovi zapustnika – polom brez odvetnika

Delitev skupnega premoženja – veliko prikrajšanje

Nepazljivost pri nakupu stanovanja

Nepravilna sestava oporoke po nasvetih iz forumov – ostala brez hiše

Izvršba – laično nestrokovno opravljanje procesnih dejanj

Nakup nepremičnine preko nepremičninske agencije

Sama pisala pogodbe po nasvetu prijateljev, ostala brez vsega