Odškodnina

Zakaj prepustiti urejanje odškodnine za telesne poškodbe odvetniku?

Telesne poškodbe, ki izvirajo iz nezgode (delovna, prometna, na javni površini,…) so v večini primerov več kot zgolj poškodbe, ki zahtevajo zdravljenje: lahko ste hospitalizirani, nesposobni zaslužiti za življenje mesece ali leta, nesposobni za preživljanje svojih otrok, opustiti morate najljubše hobije, postanete invalid, posledice vas lahko psihično zlomijo,… V takšni situaciji je pametno, da si zagotovite pomoč izkušenega strokovnjaka, ki bo znal učinkovito zavarovati vaše koristi.

Zdravje nima cene in ves denar tega sveta vam ga ne more povrniti. Vseeno pa denar bistveno olajša življenje po nezgodi; če ste imeli srečo in nimate hujših posledic, vam bo odškodnina omogočila neko zadovoljstvo, ki si ga sicer ne bi mogli privoščiti. Če pa ste imeli smolo in imate resne trajne posledice, je kvaliteta vašega bodočega življenja po nezgodi pretežno odvisna od tega, kolikšno odškodnino boste prejeli: ali boste kot invalid živeli človeka vredno življenja ali boste vegetirali na robu preživetja brez dostojanstva. Ker je socialne države vedno manj, razni socialni prejemki ne omogočajo dostojnega življenja. V takšni situaciji denar vseeno postane zelo pomemben, saj si boste iz odškodnine plačevali stroške zdravljenja, ker si boste lahko privoščili plačilo pomoči za opravila, ki jih zaradi invalidnosti niste več sposobni opravljati, ker si boste morda lahko kupili stanovanje, avto, privoščili privatno fizioterapijo, masažo ali kljub brezposelnosti plačali letovanje za otroka… V kakšni meri in kako dolgo pa boste vse to lahko plačevali, je odvisno od tega, kolikšno odškodnino boste prejeli. Zato je pametno, da dobro  razmislite, kakšne kvalifikacije naj ima človek, ki vam bo urejal odškodnino, saj je od tega pogosto odvisna vaša usoda. Odškodnino dobite le enkrat, popravnega izpita ni!

Poleg odškodnine za telesne poškodbe (nepremoženjska škoda) oškodovancu pripada še odškodnina za premoženjsko škodo: prikrajšanje na plači, renta, potni stroški… Te zadeve so lahko dokaj enostavne, ali pa zelo zahtevne.

Poleg tega je v večini primerov potrebno urediti tudi nezgodno zavarovanje (dnevna odškodnina, trajna invalidnost).

Večina ljudi ne ve, da višina odškodnine za nepremoženjsko škodo zaradi telesnih poškodb ni določena z zakonom ali kakšnim drugim predpisom. Nikjer ni določeno, koliko dobite na primer za zvin vratne hrbtenice ali zlom noge, hudo poškodbo glave, itd. Merila oz. okvirje, kolikšna je višina odškodnin, je skozi desetletja izoblikovala sodna praksa. Višina odškodnine je odvisna od veliko lastnosti oškodovanca: starost, poklic, spol, aktivnost pred nezgodo,… V največji meri pa je višina odvisna od tega, kaj lahko dokažete. Odškodnine za nepremoženjsko škodo se gibljejo od 1.000 eur za najlažje poškodbe do 400.000 eur za najhujše. Zato lahko pri višinah odškodnin govorimo le o določenih okvirjih: npr. okvirji za zlom stegnenice se gibljejo od 20.000 do 50.000 eur; za običajno poškodbo vratne hrbtenice od 1.500 do 4.000 eur… Koliko konkretno bo prejel oškodovanec, je odvisno od vsaj od 15-ih okoliščin; ena bolj pomembnih je sposobnost in angažiranost strokovnjaka, ki vam bo urejal odškodnino. Boste v spodnjih, srednjih ali zgornjih mejah okvirjev odškodnin?

Ker višina odškodnin ni predpisana, je še kako pomembno, kdo in kako jo ureja. Zavarovalnice, delodajalci in druge odgovorne osebe niso dobrodelne ustanove in njihov prvi in glavni cilj je, da plačajo nič ali čim manj. To pomeni, da bodo najprej ponudili odškodnino, ki niti približno ne dosega niti spodnjih okvirjev sodne prakse. Če mislite, da vam bodo razni zavarovalni zastopniki (ali še huje: zavarovalni uslužbenci, ki likvidirajo škode) pošteno svetovali, ste njihova idealna stranka. Če si boste odškodnino urejali sami, je to najslabše, kar lahko naredite. Zakaj mislite, da zavarovalnice na veliko oglašujejo, da je “najbolje, najhitreje in najceneje, če si oškodovanec odškodnino ureja sam, direktno z zavarovalnico” (torej brez pomoči strokovnjaka!)? Ker so dobrega srca? Ali ker se jim to splača? Najlažje je naplahtati nevednega človeka. Zavarovalnica je popolna zmagovalka, če oškodovanca odpravi z nizko odškodnino, hkrati pa ga še prepriča, da je pri tem zelo zadovoljen. Zato imajo zavarovalnice interes, da čim manj oškodovancev zastopajo odvetniki. Ker odvetnika ne morejo “pretentati” z 1/3 zneska, ki bi bil primeren in zato smo odvetniki za odškodnine verjetno najhujši sovražnik zavarovalnic.